علم فردا
تکنولوژی به زبان ساده
DDR چیست ؟ تفاوت DDR و DDR2 و DDR3
تاریخ انتشار : 23 بهمن 1393تکنولوژی DDR انقلاب بزرگی تو صنعت کامپیوتر بوده و در حال حاضر با استفاده از تکنولوژی DDR سرعت لپ تاپ ، تبلت ، گوشی و کامپیوترهای ما دو چندان شده . هنوز خیلی ها نمیدونن که این DDR چیه و از کجا اومده و تفاوت بین نسل های مختلف DDR چیه . امروز می خوام به طور عمیق فرق بین DDR ها رو بگم ، باشد که کامروا شویم . ضمنا فعلا صحبتی از DDR4 نمی کنم اما در آینده که DDR4 جا افتاد به این متن اضافه می کنم .
DDR چیست ؟
DDR مخفف عبارت Double Data Rate هست به مفهوم مقدار انتقال دیتای دو برابر شده . به زبون ساده قبل از اختراع تکنولوژی DDR ، از تکنولوژی SDR یا Single Data Rate استفاده میشد . یعنی در هر کلاک پالس ، یک بیت منتقل میشد . که خب سرعت کندی محسوب میشد . بعدها در سال 2000 تکنولوژی DDR معرفی شد که در هر کلاک پالس 2 بیت رو منتقل میکرد ، یعنی با این کار سرعت رم ها دو برابر شد . در واقع رم ها جوری طراحی شدن که در لبه بالارونده یک بیت و در لبه پایین رونده هم یک بیت منتقل شه . این در حالی بود که در SDR فقط در لبه بالارونده کلاک پالس یک بیت منتقل میشد . در شکل زیر می بینید که در DDR ، هم در لبه پایین رونده کلاک و هم در لبه بالارونده کلاک ، دیتا منتقل میشه ! نسل بعدی هم که QDR هست تو هر کلاک پالس ، 4 بیت دیتا منتقل میشه .
DDR نسل های مختلفی داره . DDR1 و DDR2 و DDR3 و جدیدا هم DDR4 . هر چی نسل جدید تر میشه اون عدده بزرگتر میشه . مثلا DDR3 از DDR2 بهتره . تو همه چی بهتره .

فرق DDR و DDR2 و DDR3 – ظاهر
به طور کلی تفاوت اساسی در ظاهر رم های DDR توی محل شکاف بین پین ها هست . فاصله بین شکاف در DDR و DDR2 خیلی کمه و خیلی نزدیکن به هم ، اما این شکاف در DDR2 و DDR3 خیلی مشخصه و با یه نگاه می تونید به سادگی ماژول DDR3 یا DDR2 رو تشخیص بدید .
تفاوت دیگه ای که الان شاید خیلی به دردتون نخوره اینه که ماژول های DDR2 و DDR3 از تکنولوژی ساخت BGA استفاده میکنن اما ماژول های DDR از تکنولوژی TSOP . حالا یعنی چی ؟ یعنی اگه به ماژول های DDR2 و DDR3 نگاه کنید ، پین چیپ ها (پایه های آی سی ) رو نمی بینید ، فقط چندتا چیپ مشکی می بینید که انگار با چسب روی ماژول سبز رنگ چسبیدن ، در حالی که پایه ها از زیر لحیم شدن . اینو میگن BGA .
اما در ماژول های DDR که الان دیگه کمیاب شدن ، پین ها مشخص بودن . شکل زیر :
فرق DDR و DDR2 و DDR3 – سرعت و انتقال دیتا
حافظه رم به دو قسمت اصلی خانه های حافظه و بافر ورودی/خروجی تقسیم میشه . جفت این قسمت ها داخل خود ماژول رم هست و در واقع یه ارتباط داخلی در حافظه رم به حساب میاد . انتقال دیتا بین خانه های حافظه و بافر در رم DDR به صورت 2 بیتی هست . یعنی در هر کلاک پالس ، 2 بیت بین خانه های حافظه و بافر جابجا میشه . این مسئله در رم DDR2 به صورت 4 بیتی هست و در رم DDR3 هم به صورت 8 بیتی . در واقع اینجوریه که ما می تونیم انتقال دیتا در DDR3 رو تا 17066 مگابایت در ثانیه ( باس 2133 مگاهرتز ) بالا ببریم و مقدار ولتاژ رو هم پایین بیاریم .
اگه فرکانس پایه داخلی رم DDR ( فرکانس انتقال اطلاعات بین خونه های حافظه و بافر ) رو 200 مگاهرتز در نظر بگیریم ، چون 2 بیت انتقال دیتا داریم پس در خروجی بافر که به سمت کنترل کننده حافظه میره ، ما 400 مگاهرتز باس داریم ( 2 بیت ضربدر 200 مگاهرتز ) . این کلاک 200 مگاهرتزی در DDR ، توی DDR2 می تونه 100 مگاهرتز باشه چون انتقال اطلاعات داخلی در DDR2 به صورت 4 بیتی هست ( 4 بیت ضربدر 100 مگاهرتز میشه دوباره 400 مگاهرتز ) و همینطور در DDR3 این فرکانس می تونه 50 مگاهرتز باشه ( 8 بیت ضربدر 50 میشه 400 ) . می بینید که با تغییر در فرکانس داخلی رم می تونیم در سرعت تبادل اطلاعات تغییر ایجاد کنیم . می بینید که رم DDR و DDR2 و DDR3 هر 3 تاشون باس 400 مگاهرتزی درست کردن . حالا واسه اینکه ما باس DDR3 رو بالا ببریم کافیه که فرکانس داخلی رو با فرکانس داخلی DDR یکی بگیریم یعنی 200 مگاهرتز . اینجوری 8 بیت ضربدر 200 میشه 1600 مگاهرتز . مثلا برای رسیدن به باس 2133 در DDR3 کافیه کلاک پالس داخلی 266 مگاهرتز باشه . اگر متوجه نشدید یه بار دیگه متن رو بخونید . به تصویر زیر نگاه کنید ، فرکانس داخلی کم میشه اما باس خروجی ثابته چون انتقال اطلاعات داخلی در DDR ها متفاوته ( همون 2 بیت و 4 بیت و 8 بیت ) :
فرق DDR و DDR2 و DDR3 – ولتاژ
هرچی نسل DDR ها جدید تر شده ولتاژ کاری اونا و نهایتا مصرف انرژی اونا هم کمتر شده . این مسئله به خاطر کم شدن فرکانس داخلی چیپ های ماژول رم هست . خاصیت DDR ها اینه که با فرکانس داخلی کمتر ، همون فرکانس کاری رو بسازه . در جدول زیر ولتاژ کاری نسل های مختلف DDR رو می بینید .
نسل DDR | ولتاژ کاری |
---|---|
DDR | 2.5 ولت |
DDR2 | 1.8 ولت |
DDR3 | 1.5 ولت |
DDR4 | 1.2 ولت |
فرق DDR و DDR2 و DDR3 – تاخیر زمانی
در مورد تاخیر زمانی یا تایمینگ ( زمان بندی ) در رم تو یه پست جداگونه توضیح دادم . اما در حالت کلی بگم که کنترل کننده رم ، یه زمانی رو بین درخواست اطلاعات و گرفتن اطلاعات از رم منتظر می مونه . این زمان رو با CAS و یا CL نشون میدن و با کلاک پالس بیان می کنن . مثلا میگن این رم CL7 هست یعنی 7 تا کلاک پالس طول می کشه تا اطلاعات از رم به کنترل کننده حافظه بره . هرچی این عدد بیشتر باشه ، تاخیر زمانی بیشتر و نهایتا سرعت کلی رم کمتره . مثلا در شکل زیر می بینید که رمی که تاخیر زمانی 3 داره سریع تر خروجی میده تا اون رمی که تاخیر زمانی 5 داره .
اما نکته مهم اینه که هرچی نسل DDR بیشتر میشه تاخیر زمانی هم بیشتر میشه که این مسئله شاید تو ذهن شما ابهام ایجاد کنه که آقا مگه نسل جدید تر نباید بهتر و سریع تر باشه ؟ منم تو جواب میگم آره همینطوره . حالا قضیه چیه ؟ ببینید ، تاخیر زمانی ارتباط مستقیم با سرعت کلاک پالس داره . کلاک پالس 800 مگاهرتز از 400 مگاهرتز سریع تره . حالا ما یه رم DDR2 با تاخیر زمانی 3 پالس و با سرعت 400 مگاهرتز داریم و یه رم DDR3 با تاخیر زمانی 5 پالس و سرعت کلاک 800 مگاهرتز داریم . به نظر شما تو نگاه اول رم DDR3 که 5 تا کلاک تاخیر زمانی داره ، کند تره . اما اینجوری نیست . چون کلاک های رم DDR3 بیشتر و سریع تره پس طی شدن 5 تا کلاک زودتر اتفاق میفته تا طی شدن 3 تا کلاک توی 400 مگاهرتز .
مثلا در شکل زیر می بینید که طی شدن 3 تا کلاک در 400 مگاهرتز ، از نظر زمانی دیرتر از طی شدن 5 تا کلاک در 800 مگاهرتز اتفاق میفته ( با اینکه 5 از 3 بزرگتره )
اما اگه رم DDR2 با CL5 داریم 800 مگاهرتز و رم DDR3 با CL7 داریم 800 مگاهرتز ، چون هر دوی اینها سرعت کلاک یکسانی دارن پس اون DDR3 کند تره . در حالت کلی هرچی نسل بالاتر میره تاخیر زمانی بیشتر میشه اما چون سرعت کلاک هم بیشتر میشه پس نهایتا تاخیر زمانی در نسل جدید DDR از نسل قبلی کمتر میشه . امیدوارم متوجه منظور شده باشید .
با اینکه خیلی ها می دونن که رم DDR2 و DDR3 به جای هم قابل تعویض نیستن اما خیلی ها هم این مسئله رو نمی دونن و بارها تو علم فردا از ما سوال کردن . دلیل اینکه ماژول رم DDR2 با DDR3 قابل تعویض نیست اینه که از نظر ظاهری باهم فرق دارن یعنی جای شکاف بین پایه ها در DDR و DDR2 و DDR3 با هم فرق داره . دلیل دوم اینه که کنترل کننده حافظه رم که یا داخل پردازنده هست یا روی مادربورد ، برای هرکدوم از DDR ها فرق میکنه چون کلاک پالس اینا با هم فرق داره ، سرعت پردازش و پهنای باند و کلی چیز دیگه که توسط Memory Controller کنترل می شن . به همین دلایل ، ما نمی تونیم رم DDR2 رو روی مادربورد با اسلات DDR3 قرار بدیم و بر عکس .
راستی دوستان ، پیشنهاد میکنم دوره های انگلیسی علم فردا رو تهیه کنید ، دنیاتون عوض میشه ! خیلی فرقه بین کسی که انگلیسی میدونه و نمیدونه !
حتما مطالب زیر رو هم بخونید
دوره آموزش زبان انگلیسی علم فردا
بیش از 27 ساعت آموزش ویدیویی به زبان فارسی
- ■ آموزش اصول تلفظ در زبان انگلیسی
- ■ آموزش انواع واژه ها + کاربرد و طرز استفاده از اونا
- ■ آموزش ساخت جملات پایه ای و مهم در زبان انگلیسی
- ■ آموزش استفاده از صفت ها در انگلیسی
- ■ آموزش زمان های مختلف
- ■آموزش جمله سازی با روش بسیار ساده!

محمدرضا امين زاده هستم ، مهندس الكترونيك و سردبير مجله علم فردا . علاقه زیادی به سخت افزار دارم ، اگه فرصتی بمونه در زمینه ادیت فیلم و تصویر و طراحی رابط کاربری وب و اندروید مطالعه و تمرین می کنم .
حمایت از علم فردا
نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا
سلام مهندس خسته نباشی
مادربرد من واسه رم هم اسلات ddr2داره هم اسلات ddr3
الان هم ۴گیگ رم ddr2 داره ولی کنده
حالا میخام ارتقاش بدم میخواستم بدونم وقتی اسلات ddr3 داره میتونم از رم ddr3 استفاده کنم؟
ممنون میشم اگه راهنمایی کنید.
عالی وبه زبان ساده و قابل درک
کارتون عالیه. بهتر از همه
با سلام بعضی از مادربوردها هم اسلات رم DDR2 دارن هم DDR3 میشه در مورد اونها هم توضیح بدید؟ممنون میشم
ممنون از اطلاعات مفیدتون . سپاسگزارم
ایا میشه ddr2 رو به جای ddr وصل کرد
و من یه رم ddr دارم (۲گیگ) میخوام یه رم (۴ گیگ ) ddr2
نصب کنم امکان پذیره؟؟
مطالبتون عالیه متشکرم
با سلام و تشکر برای مطلب خوب
آیا پردازنده ها هم ddr دارن؟ اگر دارن سوکت یا پایه هاش فرق میکنه
ram ddr1 یا ddr2 یا ddr3 یا ddr4 کدوم کاراییش بهتره
باسلام خسته نباشید مطالب تون را خوندم خیلی جالب وخوندنی بود ولی افسوس ادامه نداره .
من خیلی سواد ندارم ولی قسمتی از کامپیوتر را بلدم و خیلی دلم می خواد اینگلیسی را کامل بدونم من دوره راهنمایی را درسال 63 خوندم و زبان هم کمی می دونم ولی دوست داشتم زبان را خوب بخونم و معنی کنم تا به دیگران متکی نباشم متشکرم
درود بر شما
دوره های آموزش انگلیسی علم فردا رو تهیه کنید :
zaban.elmefarda.com
سلام ، سوالم اینه که سرعت یک رم ddr3 دو برابر ddr2 است یا تنها تفاوت انها در مقدار ولتاژ هستش؟
سلام
خیلی مفید بود
میخواستم بدونم که ddr برای کارت گرافیک هم به کار میره یا نه؟
خیلی ممنون خیلی مطالب مفید بود و با زبون ساده بیان کردید. چنتا سایت دیگه رفتم هیچی نفهمیدم😁
با سلام
ببخشید من رمم pc2-6400 هست خواستم بدونم چطور بفهمیم باسش چنده؟ ممنون میشم پاسخ بدید
سلام
مطالب کامل کامل بود تشکر میکنم
سلام
منظور از رم تک کاناله ،دو کاناله و… چیه؟
درود
پست رم دو کاناله رو بخونید
ببخشید سلام ایا Cpu intel L5410 بر روی مادربورد ddr 2 قابل نصبه؟
سلام
خیلی ممنونم از مطالب مفیدتون
عالی بود
یک سوال داشتم آیا تکنولوژی ddr در خصوص هارد هم به کار میره؟
مثلا بگیم این هارد ddr2 هست این یکی ddr3. ??
سلام خواهش میکنم
خیر فقط در مورد رم استفاده میشه
سلام از ی جا شنیدم تعداد رم هم در سرعت کامپیونر مهمه یعنی ی مادربرد با چهار تا رم ddr 2 با ی مادربرد با دو تا رم ddr 3 تو سرعت رم برابر هستن درسته ؟
سلام خدا قوت میگم بهتون . میخاستم بدونم هنگام خرید رم برای کامپیوتر بجز نوع DDR بودنش یا چیز دیگه ای هم هست که باید بهش توجه کنیم؟ صمیمانه ممنونم ازتون
سلام ممنون
پست راهنمای خرید رم رو بخونید همه چیو توضیح دادم !
سلام
رم ۲ گیگ ddr3 بهتره یا رم ۴ گیگ ddr2??
خداوند شمارابرای امثال نعمتی بزرگ قرار داده باشد شکرگزار باشیم درپناه حق باشید
ببخشید گرافیک دی دی آر 3 را در مادر برد دی دی آر 2 بگذاریم مشکلی به وجود نمی آورد
گرافیک با رم فرق داره . مشکلی نیست بذارید .
بسیار عالی بود ممنون اززحماتتان
فوق العاده عالی بود ممنون
سلام. با تشکر از سایت عالی و کامل علم فردا و مهندس امین زاده . یه سوالی داشتم من یه مادربرد DDR3 میخام بگیرم که گفته از رم DDR3 پشتیبانی میکنه. 2 تا رم 4GB DDR2 هم دارم . میخواستم بدونم میشه رم های DDR2 رو روی مادربرد DDR3 بزارم یا بخاطر تفاوت توی محل شکاف پین ها نمیشه یا اجرا نمیشه؟
باتشکر.
سلام خواهش میکنم عزیز
نه نمیشه چون تطابق ندارن . باید حتما DDR3 باشن .
سلام ddr400 دیگه چیه
سلام چرا باس رم ddr نصف میشه میشه توضیح بدید
با سلام اگه ما دو تا رم متفاوت (مثلاDDR2 وDDR3) داشته باشیم و فرکانس کاری هر دو 1333MHz باشه ولی تاخیر زمانی رم اولی DDR2 CL5 و رم دومی DDR3 CL7 باشه باید رم DDR2 بافرکانس 1333MHz وتاخیر زمانی CL 5 هست سریع تر هستش؟
سلام خسته نباشی آیا مادربرد ddr3 بهش کارت گرافیک agp وصل میشه ؟
عالی بود واقعا مرسی
من میخواستم رم برا کامپوترم تهیه کنم ولی نمی دونستم چی میخوره مرسی
سلام آقای مهندس . واقعا مطالبت بینهایت عالیه . من در مورد این چیزا هیچی سر در نمیاوردم ؛ ولی الآن با این نوشته یه چیزایی دونستم . واقعا دستت درد نکنه . لطفا مطالب آموزنده دیگر هم رو اضافه کن . ممنون ???
سلام . خواهش می کنم . محبت دارید عزیز
ممنون عالی بود تشکر
سلام داداش دمت گرم خیلی خوب نوشتی ولی کاش ddr4 رو هم میزاشتی اصلا این کلمه که بزاریم جا بیوفته بعد بهانه جالبی نبود به هر حال چیزیه که هست و الان هم واقعا رواج پیدا کرده
سلام لطف دارید . خب مقاله واسه سال 93 هستش و اون موقع واقعا نبود ! انشالله سر فرصت اضافه می کنم
من رو حساب اینکه ذکر کردی توو مقاله که قرارش میدی به زودی گفتم من واقعا جذبش شدم اگه تکمیل کنی که خیلی باحالی راجب QDR مقاله جدایی تو سایت هست یا واستم تا یه صفایی به همین بدی داداش؟
فعلا مقاله ننوشتم اما چشم اونم می نویسم . اگه عجله دارید از منابع انگلیسی بخونید اگه نه که صبر کنید .
مطلب مفیدی بود.ممنون از زحماتتون
سلام من مهندس الکترونیک هستم سایتتون خیلی عالیه و مطالب کاربردی زیادی داره
یه خواهش دارم که در مورد سی پی یو جدید i9 هیجده هسته ای که قراره چن ماه دیگه به بازار بیاد مطلب بزارید
ممنون
آقا امین گل سلام
چشم حتما می نویسم .
سلام و خدا قوت
میشه برای اضافه کردن رم در کنار ddr3 ، یه رم با همون حجم ولی از نوع ddr3l نصب کرد؟
با سلام
مطالب بسیار عالی بود
متشکرم
سایت بسیار زیبایی هم دارید
سلام من کامپیوتر ddr دارم
که خیلی وقته باهاش کار نکردم
میخوام برنامه نویسی و هک و امنیت کار کنم ایا به درد میخوره ؟کالی لینوکس روش نصب میشه؟
با سلام و عرض خسته نباشد.
خیلی خیلی مطلب به درد بخور و کارآمدی بود. واقعا باید ازتون تشکر کرد.
انشالله همیشه موفق و موید باشید.
خیلی عالی بود ممنون از مطلبتون انتقاد بنده این هست که لطفا یخورده مطالب رو به زبان ساده تر و با اصطلاحات ساده تر توضیح بدید که همه ی مطلب رو متوجه بشیم ، ممنون
سلام مهندس جان
آقای مهندس سایتتون وری وری وری عالیههه
ینی تو وصف نمیگنجه
من هیچی از کامپیوتر نمیدونستم
چن روزه سایت شمارو خوندم الان خیلی چیزا بلدم
خیلی دستتون درد نکنه دمتون گرم
سلام . محبت دارید . خداروشکر که علم فردا براتون مفید بوده .
سلام خیلى خیلى خیلیییییییییى ممنون بهتر از همه حتى کتابا و استادا توضیح دادین مرسییى