بستن فهرست

قطعه اکتیو Active فعال در الکترونیک چیست ؟

تاریخ انتشار : ۰۴ اسفند ۱۳۹۳

کامپیوتر ، لپ تاپ ، گوشی ، تبلت و هــــــــــر وسیله الکترونیکی که می بینید ، از چندین و چند قطعه الکترونیکی تشکیل شده . قطعات الکترونیکی رو می تونید مثل تیکه های پازل در نظر بگیرید که از کنار هم گذاشتن این قطعات الکترونیکی مدارات الکترونیکی بوجود میان . هر مدار ، یه کار خاصی انجام میده و باز هم از کنار هم قرار دادن این مدارات ، دستگاه های مختلف دیجیتال و آنالوگ بوجود میان .

یه بحثی توی علم الکترونیک هست به عنوان قطعه اکتیو Active و یا قطعه پسیو Passive که می دونم خیلی از دانش آموزان و دانشجویان رشته الکترونیک نمی دونن ، چون اساتید من هم تو دوره ی تحصیلم بهم نگفتن . مبحث خیلی ساده ایه !

بورد اصلی تلویزیون سامسونگ متشکل از قطعات الکترونیک

بورد اصلی تلویزیون سامسونگ متشکل از قطعات الکترونیک

قطعه اکتیو Active یا فعال چیست ؟

قطعه اکتیو یا فعال در الکترونیک یعنی قطعه ای که برای کار کردن نیاز به انرژی خارجی داره ، به زبان الکتریکی ، قطعه ای که نیاز به بایاس ولتاژ داره ، قطعه اکتیو به حساب میاد . به یه زبان ساده تر ، قطعاتی که به ولتاژ تغذیه DC نیاز دارن قطعات اکتیو هستند . مثلا ترانزیستور برای عمل تقویت سیگنال نیاز به بایاس یا تغذیه DC داره یا همینطور مدارات مجتمع یا IC ها یه پایه مخصوص تغذیه مثبت DC دارن .

طبق یه تعریف دیگه ، قطعاتی که وابستگی به انرژی خارجی دارن تا کار بکنن هم جزء قطعه اکتیو قرار میگیرن . مثل دیود . همونطور که می دونید ، دیود ژرمانیوم به 0.2 تا 0.3 ولت و دیود سیلیکون بین 0.6 تا 0.7 ولت نیاز دارن تا شروع به کار کنن . مثال دیگه سلول خورشیدی

یه تعریف دیگه هم هست ، قطعاتی که به مدار یا قطعات دیگه انرژی می رسونن هم ، قطعه اکتیو محسوب میشن ، مثل باتری و منابع تغذیه

نمونه های مختلف از قطعه اکتیو active

نمونه های مختلف از قطعه اکتیو active

لیست قطعات اکتیو الکترونیکی

■ دیود مثل دیود زنر ، دیود فوق سریع ، دیود LED ، دیاک ، فتو دیود و انواع دیودهای دیگه

■ ترانزیستور ها مثل ترانزیستورهای FET , BJT , MOSFET . JFET و فتوترانزیستور

■ تریستور ها مثل ترایاک ، SCR ، UJT ، PUT و IGBT

■ آی سی های آنالوگ و دیجیتال

■ منابع تغذیه مثل باتری ، سلول خورشیدی ، ژنراتور و پاور

■ قطعات نوری مثل فتودیود ، فتوسل ، فتوترانزیستور ، سون سگمنت و …

حالا در پست بعدی در مورد قطعه پسیو Passive هم توضیح میدم .

 

حتما مطالب زیر رو هم بخونید

  • قطعه پسیو Passive غیر فعال چیست ؟در پست قبلی قطعه اکتیو Active رو توضیح دادم و دیدید که قطعه اکتیو برای کار کردن احتیاج به انرژی خارجی داره . حالا تو این پست قطعه پسیو Passive رو معرفی می کنم . قطعه پسیو Passive یا غیر فعال در الکترونیک ، یه سری قطعه وجود دارن که…
  • تفاوت دیجیتال و آنالوگ analog چیست ؟تفاوت دیجیتال و آنالوگ یکی از سوالاتیه که ذهن خیلیا رو مشغول کرده . تو این پست می خوام به طور مختصر و مفید بهتون بگم که دیجیتال و آنالوگ در دنیای الکترونیک چه فرقی با هم دارن . با من همراه باشید . همونطور که می دونید و خب…
  • سیگنال دیجیتال چیست ؟ تعریف سیگنال Digitalسیگنال دیجیتال تو دنیای الکترونیک و کامپیوتر حرف اول و آخر رو میزنه . الان دیگه همه چی دیجیتالی شده ، اما مفهوم دیجیتال چیه ؟ منظور از سیگنال Digital چیه ؟ سیگنال دیجیتال چیست ؟ قبلا در مورد سیگنال آنالوگ صحبت کردم و دیدین که سیگنال آنالوگ یه سیگنال…
  • سیگنال آنالوگ چیست ؟ تعریف سیگنال Analogسیگنال آنالوگ یکی از مهمترین سیگنال ها در دنیای الکترونیک هست که اسمش رو زیاد شنیدید . اما شاید درک درستی از سیگنال Analog نداشته باشید بخصوص اینکه می دونیم یه سیگنال دیگه به نام سیگنال دیجیتال هم داریم . تو این پست خیلی کوتاه در مورد سیگنال آنالوگ توضیح میدم…
دسته بندی
موضوعات مرتبط
محمدرضا امین زاده

محمدرضا امين زاده هستم ، مهندس الكترونيك و سردبير مجله علم فردا . علاقه زیادی به سخت افزار دارم ، اگه فرصتی بمونه در زمینه ادیت فیلم و تصویر و طراحی رابط کاربری وب و اندروید مطالعه و تمرین می کنم .

حمایت از علم فردا

نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوال امنیتی *

10 دیدگاه

  • فریبا علیخانی 25 خرداد 1400

    با سلام و خسته نباشید ببخشید تقشه مدار معادل ساز فعال برای باطری لیتیومی در کاربرد فتو ولتاییک را میخاستم ممنون و سپاس از راهنناییتون

  • سلام من دانشجوی برقم یه ارائه دارم درمورد مدارات اکتیو
    شما متنی رو در خصوص توضیحات مربوط به مدارات اکتیو و مثلا اینکه با آوردن مثالی از یک مدار توضیحی در مورد نحوه ی کار آن ارایه دهد؟

  • ramhnmostafaiy 24 اسفند 1394

    سلام لطفا نام قطعات تصویر و کاربرد انها را برامون بزارین

  • سلام .من مهندس برق هستم .با تشکر از سایت خوبتان .برای کار از من سوالاتی در مورد قطعات گرفتندکه اگه مثلا جای مقاومت یا خازن عدسی عوض بشه چه اتفاقی می افتد یا چهار تا دیود کنار هم باشه .لطفا اگه در این دست زمینه ها اطلاعاتی دارید به اشتراک بگذارید .ممنون

    • سلام خوشوقتم
      هر قطعه ای توی الکترونیک باید سر جای خودش باشه وگرنه مدار درست کار نمی کنه . اینکه دقیقا چه قطعه ای جابجا شه یا آرایش قطعات به چه شکلی باشه خیلی مفصله اما در آینده در مورد اینجور مطالب هم می نویسم

  • از مطالب شما آیا میشه نتیجه گرفت که قطعات نیمه هادی اکتیوند وبقیه قطعات الکترونیکی پسیوند ؟

  • در مورد دیود قضیه یه مقدار چالش برانگیزه مثلا این لینک رو ببینید.نظر شما چیه؟http://goo.gl/V4r6pY

  • علی آقا 05 اسفند 1393

    یه سوال: دیودهای نورانی فعلی از نوع سیلیکون هستن یا ژرمانیوم؟

    • دیود نورانی اصلا سیلیکون یا ژرمانیوم نیست چون این دو تا ماده ، گرما ایجاد میکنن و خاصیت نوری هم ندارن .
      دیود نوری از گالیم آرسنید تشکیل شده .

حمایت از علم فردا
خبرنامه علم فردا
علم فردا در شبکه های اجتماعی علم فردا در جی پلاس کانال تلگرام علم فردا علم فردا در اینستاگرام
هر گونه کپی برداری از مطالب علم فردا ممنوعه ! در ضمن ، وب سایت علم فردا روی سرورهای پارس پک میزبانی میشه!
دانلود آموزش انگلیسی علم فردا